Transport feroviar de masini si echipamente de constructii si reparatii rutiere (excavatoare, buldozere, încarcatoare, gredere, macarale, compactoare, utilaje de asfaltat)
De ce transportul pe calea ferată
Pentru livrarea echipamentelor de construcții si reparatii rutiere la distante mari transportul feroviar este foarte comod și avantajos din următoarele motive:
vagoanele feroviare standarte (platforme cu podea de lemn sau vagoane descoperite) permit livrarea de echipamente cu o greutate de până la 60 – 70 de tone
in cazul transportului de echipamente mai grele se folosesc vagoane cu platforma scufundata cu o capacitatea de incarcare maxima a vagonului de 120 -500 tone
calea ferata ofera costul minim la transportul de excavatoare, buldozere, gredere, macarale și alte echipamente de constructii agabaritice
conform regulamentului feroviar CIM / SMGS administrația feroviară este pe deplin responsabila in fata expeditorului si destinatarului incarcaturii pentru siguranța mărfurilor transportate si livrarea lor în timp util.
timpul de tranzit pe calea ferata nu depinde de condițiile meteorologice.
Costul transportului feroviar de masini si echipamente de constructii si reparatii rutiere.
Costul de transport a macaralei, excavatorului, buldozerului și altor echipamente depinde de urmatorii factori:
relatia de transport
greutatea utilajului transportat
dimensiunile echipamentului transportat. In baza schitei utilajului se poate determina daca tehnica este gabaritica sau agabaritica.
tipul de vagoane utilizate pentru transportul de stivuitoare, gredere, macarale, compactoare, masini asfalt si alte echipamente – se determină pe baza greutății și dimensiunilor încărcăturii.
lista de servicii si cerinte suplimentare solicitate de catre client (ca exemplu, depozitarea temporara in terminalul vamal, trimiterea documentelor si/sau setului de chei de contact cu curierul catre destinatarul final, etc .).
Etapele procesului de transport de masini si echipamente de constructii si reparatii rutiere
Întregul proces de transportare de excavatoare, buldozere, încărcătoare, gredere, macarale, etc. se compune din următoarele etape:
masurarea dimensiunilor echipamentului de construcție transportat
determinarea tipului de vagon utilizat pentru transportarea de excavatoare, buldozere, încărcătoare, gredere, macarale, compactoare, utilaje de asfaltat
elaborarea schitei de fixare a utilajului pe vagon si aprobarea acesteia de catre calea ferata
coordonarea transportului cu toate administratiile feroviare implicate in procesul de transport
asigurarea numarului necesar de vagoane pentru incarcarcare utilajului
incarcarea si ancorarea pe vagoane a masinilor si echipamentelor de constructii si reparatii rutiere
demontarea farurilor, stergatoarelor de parbriz, acumulatoarelor s. a., incarcarea lor in cabina, acoperirea geamurilor si elementelor fragile cu materiale de protectie.
perfectarea documentelor de transport
predarea vagoanelor incarcate catre statia de incarcare
transportul feroviar de masini si echipamente de constructii si reparatii rutiere din punctul de incarcare catre statia de destinatie
localizarea zilnica a vagoanelor.
Transport maritim de echipamente de constructii si reparatii rutiere.
In cazul livrarii de excavatoare, buldozere, gredere, macarale din Turcia, SUA, Europa, China compania Simplextrans utilizeaza transportul maritim (nave de tip bulk sau Ro-Ro) pentru a aduce aceste utilaje in porturile maritime CSI, unde are loc transbordarea acestora din nava maritima pe vagoane feroviare.
In unele cazuri, utilajele de constructii si reparatii rutiere sunt transportare cu camioane pana la statia de frontiera de cale larga 1520 mm, unde are loc transbordarea echipamentelor pe vagoane sovietice (ca exemplu, in cazul transportului din Turcia utilajele sunt aduse cu camioane in statia Poti sau Batumi Georgia, sau, in cazul transportului din Europa – sunt aduse in statiile Chop Ucraina sau Brest Belarus).